Kā Valpoličellas reģionā tiek ražots viens no vislabākajiem vīniem Itālijā?

Master mitruma atdalītāji un vīna rūpniecība

Mitruma atdalītājus bieži izmanto pārtikas rūpniecībā augļu, dārzeņu un sēklu žāvēšanai. Šajā nozarē atbilstošam mitruma līmenim un gaisa temperatūrai ir ārkārtīgi nozīmīga loma, un mitruma atdalītāji palīdz nodrošināt atbilstošus apstākļus. Mazāk zināms, taču ļoti interesants un profesionāls šāda veida ierīču pielietojums ir vīnogu žāvēšana augstas kvalitātes vīna ražošanai, kā tas notiek Valpoličellas reģiona vīna rūpniecībā.


Source: www.it.wikipedia.org

Valpoličella ir brīnišķīgi skaists reģions Ziemeļitālijā, ko veido piecas auglīgas ielejas starp Veronu un Gardas ezeru. Valpoličellā ir saglabājušās vienas no senākajām vīna darīšanas tradīcijām pasaulē, kurām ir 2500 gadus sena vēsture! Patiesībā, kad Romas armija iekaroja šo teritorija, ko tajā laikā dēvēja par Cizalpu Galliju, Valpoličellas laukos jau tad slējās vīna dārzi un vīna ražošana bija pilnā plaukumā. Augsne šeit bija ideāli piemērota vīnogu audzēšanai, klimats bija maigs Gardas ezera tuvuma dēļ un pieejamās dabiskās alas ļāva nogatavināt vīnu.

Mūsdienās Valpoličellas ainavu joprojām veido skaisti kalni, ko klāj nevainojami vīna dārzi, rožu krūmi un daudzas „Cantine” (vīna ražotnes), kurās ražo visā pasaulē novērtētas augstas kvalitātes vīnus.

Valpoličellā galvenokārt tiek audzētas trīs vīnogu šķirnes: „Corvina”, kas nodrošina piesātinātu krāsu un bagātīgu konsistenci, „Rondinella”, kas nodrošina bagātīgu aromātu, un „Molinara”, kas piešķir uzmundrinoši skābenu piegaršu. Sajaucot šo vīnogu sulu dažādās proporcijās, vīna darīšanas eksperti rada vislabākos vīnus pasaulē, kuriem ir ideāli sabalansēta garša, aromāts un svaigums.

25 gadsimtu laikā Valpoličellas vīndari ir izstrādājuši īpašu vīna darīšanas veidu.


Source: www.it.wikipedia.org

Vīnogu novākšanas laikā vīnogas tiek sašķirotas: daļa vīnogu tiek novāktas un uzreiz saspiestas, lai iegūtu vīnogu misu. Pārējās, labākās, tiek novāktas, bet netiek saspiestas. Šīs vīnogas tiek izklātas uz koka režģa un novietotas sausā un labi ventilētā telpā, kas parasti atrodas vīna ražotņu bēniņos. Šīs vīnogas pirms saspiešanas vairākus mēnešus tiek kaltētas. Šo mēnešu laikā mitruma zudums palielina cukura daudzumu vīnogās. Papildus tam noderīgās un unikālās pelējuma sēnītes rada šajās vīnogās jaunas, vērtīgas garšas.

Mūsdienās modernajā vīna rūpniecībā Master mitruma atdalītāji palīdz dabai kontrolēt šo svarīgo un ilgo žāvēšanas procesu un nodrošina ideālu mitruma līmeni, lai panāktu vislabāko cukura un garšas kombināciju.

Tiklīdz ir beidzies pirmās vīnogu misas rūgšanas process, tiek saspiestas izžāvētās vīnogas, iegūstot jaunu sulu. Jaunā sula tiek sajaukta ar pirmo vīnogu misu un dabiski sākas jauns rūgšanas process, bagātinot misu ar jaunu alkohola un garšas piedevu. Vīns, kas tiek iegūts, izmantojot šo sarežģīto metodi, tiek dēvēts par „Valpoličellas dubulti raudzēto” jeb „Valpolicella Ripasso”.

Vīna ražošanai var izmantot arī tikai žāvētās vīnogas. Šādā gadījumā vīns ir daudz stiprāks un daudz garšīgāks. Divi augstākās kvalitātes vīni tiek ražoti, izmantojot šādas metodes: „Amarone” un „Recioto”.

- „Amarone” ir sarkanvīns ar pirmšķirīgu un bagātīgu garšu, kas tiek iegūta, pateicoties vīnogu žāvēšanas un nogatavināšanas procesam. Spirta saturs ir augsts, pateicoties augstajam cukura saturam misā. Šis ir viens no labākajiem Itālijas vīniem, kura cena par pudeli ir aptuveni 100,00 eiro.

- „Recioto” ir aromātisks salds sarkanvīns. „Recioto” tiek iegūts no tām pašām žāvētajām vīnogām, no kurām tiek iegūts arī „Amarone”, taču misas rūgšanas process tiek mākslīgi pārtraukts ātrāk, samazinot temperatūru. Tādējādi spirtā pārvēršas tikai daļa no cukura. Rezultātā vīnam ir augstāks dabiskā cukura saturs, padarot „Recioto” par visizsmalcinātāko deserta vīnu tirgū, kura cena par pudeli sasniedz 80,00 eiro.

Pateicoties mūsdienu risinājumiem un ierīcēm, piemēram, Master mitruma atdalītājiem, vīna ražošana ir daudz vienkāršāks process. Taču vienlaikus tas saglabā savu augsto izsmalcinātības līmeni un vīns nezaudē savu labo kvalitāti.




Master profesionālie mitruma atdalītāji vīna ražošanas laikā tiek izmantoti vīnogu žāvēšanai un pēc tam mikroklimatisko apstākļu kontrolei pagrabos, kur mucās tiek nogatavināts vīns.

Master profesionālos mitruma atdalītājus raksturo lielā jauda, izturība un efektivitāte. Tos iespējams nepārtraukti izmantot pat skarbos apstākļos. Pilnībā automatizētā vadības sistēma, iebūvētais higrostats un ūdens tvertne ir priekšrocības, kas atvieglo šo ierīču izmantošanu.